Grzyby jadalne w Polsce potrafią zaskoczyć i spowodować poważne zatrucie. Przykładem jest czernidłak pospolity (oprinopsis atramentaria), przed którym na Facebooku ostrzegają Lasy Państwowe. Ten grzyb z alkoholem to trucizna.
Już to jak wygląda czernidłak pospolity (bedłka czernidło, bedłka psia), może mrozić krew w żyłach. Podczas jego rozpadu nie da się go pomylić z żadnym innym grzybem i nie bez przyczyny używany był niegdyś jako zamiennik atramentu. Rozpada się bowiem na czarne krople przypominające smołę. Jest to jednak tak naprawdę masa z zarodnikami o czarnej barwie.
Czernidłaki rosną bardzo szybko i są wyjątkowo nietrwałe. Należą do rodziny pieczarkowatych. To saprotrofy – rozkładają martwe szczątki roślinne. Nie traktujcie ich zatem kopniakami (niestety często obrywają w ten sposób) – mają do odegrania swoją rolę w przyrodzie – apelują Lasy Państwowe.
Grzyby i alkohol – możliwe zatrucie!
Ten “czarny grzyb” najczęściej spotykany jest w jesienią. Miejsce występowania to głównie parki, trawniki, łąki, a rzadziej lasy. Co ciekawe, młode czernidłaki są białe. Lasy Państwowe nie polecają ich jednak do jedzenia, ponieważ przypominają niektóre gatunki grzybów trujących.
Czernidłaki to grzyby jadalne, wiele osób docenia ich walory smakowe, ale pod żadnym pozorem nie powinny być popijane alkoholem. Pojawiają się wówczas objawy zatrucia grzybami takie jak m.in. zaczerwienie skóry klatki piersiowej i twarzy, ból głowy, wymioty, przyspieszone tętno i bicie serca. To dlatego kobiety podawały kiedyś te czarne grzyby mężom, aby zmusić ich do odstawienia alkoholu.
Zatrucie alkoholem z grzybami
Co stanie się, gdy popijemy zjedzone czernidłaki alkoholem? Wówczas kopryna zawarta w grzybach zablokuje metabolizm alkoholu etylowego (a dokładniej rozkład aldehydu octowego do kwasu octowego) i nastąpi zatrucie aldehydem.
Alkoholu nie wolno pić nawet 3 dni po zjedzeniu tego grzyba. Jeśli ktoś jednak sięgnie w tym czasie po napój z procentami, to w czasie około 15-30 minut od wypicia trunku już pojawiają się pierwsze objawy – pisze O2.pl
Czernidłak kołpakowaty
Jak podają liczne źródła, znacznie bardziej wartościowy do zbierania i jedzenia jest czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus, bedłka kołpak, czubajka, kołpaczek, kołpak, sowa, peruka prawnika). Jest jadalny i ma szerokie zastosowanie w kuchni, ale stosuje się wyłącznie młode, zamknięte, zupełnie białe owocniki. Grzyb ten w formie sproszkowanej jest używany do leczenia cukrzycy, stanów zapalnych organizmu oraz dolegliwości trawiennych.
Szpital Bielański i pionierska transfuzja dopłodowa. “Pierwszy taki zabieg na świecie”
Lekarstwo na raka. Trwają testy nowej terapii mRNA
Fentanyl – narkotyk zombie pokonał USA. Europa następna?
Biała czekolada nie jest czekoladą? Skład i słodkie kłamstwo
Ser topiony nie zawiera sera? Skład i produkcja serków topionych
Piwo i zdrowie – czy oczyszcza nerki i rozpuszcza kamienie nerkowe?
Świnka – objawy, leczenie, powikłania, informacje, szczepienie
Szpital Bielański operuje wady serca u płodów. Niezwykłe zabiegi ratujące dzieci [WIDEO]
Źródło zdjęcia:
- Syrop na kaszel zabił 300 dzieci. WHO prowadzi śledztwo ws. działań producentów leków: Pexels/cottonbro studio
- Nie żyje papież Benedykt XVI. Zmarł Joseph Ratzinger: YouTube/MSNBC - screen
- Telefon w toalecie? Lekarze ostrzegają: Pexels/ROMAN ODINTSOV
- Celine Dion chora na zespół sztywnego człowieka: YouTube/Celine Dion - screen
- Pele wydał oświadczenie o swoim stanie zdrowia: YouTube/Sky Sports Retro - screen
- Problemy ze słucham zwiastują objawy demencji?: Pexels/Andrea Piacquadio
- Czernidłak – grzyby jadalne w Polsce łączone z alkoholem mogą powodować zatrucie: Facebook/Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu