Kawa i jej wpływ na zdrowie. Z czym nie wolno łączyć kawy?

Kawa nie powinna być łączona z tymi produktami. Może zaszkodzić!

Espresso do śniadania, cappucino do papierosa, latte na randce… kawa towarzyszy nam codziennie. Jest zdrowa i naukowo potwierdzono jej zdrowotne właściwości. Jednak w niektórych sytuacjach mała czarna może ozbnaczać duży problem. Warto wiedzieć, których produktów nie należy łączyć z kawą, by nie zrujnować sobie zdrowia.

Kawa i kofeina mają pozytywny wpływ na zdrowie. Picie kawy bardzo korzystnie wpływa na serce i pracę układu sercowo-naczyniowego. Jeśli pijecie 2-4 filiżanki dziennie, ryzyko wystąpienia chorób serca spada o nawet 19%. Co więcej, przeciwutleniacze zawarte w kawie wpływają korzystnie na metabolizm cukru w organizmie, a picie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i pęcherza moczowego oraz hamować rozwój demencji i choroby Alzheimera. Jednak łączenie kawy z niektórymi produktami może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Kawa i alkohol

Kawa nie powinna być łączona z alkoholem. Zawarta w kawie kofeina to stymulant, który maskuje działanie alkoholu na organizm i opóźnia reakcję organizmu. Wydaje nam się, że możemy jeszcze pić, co może prowadzić do przedawkowania i obciążenia wątroby.

Kawa i leki

Środki przeciwbólowe niejednokrotnie mają w składzie kofeinę, więc kawa może skutkować wzmocnieniem ich działania. Możliwe są wówczas takie skutki uboczne jak np.  kołatanie serca, zaburzenia rytmu serca, rozdrażnienie i bóle głowy. Jeśli chodzi o leki uspokajające, kawa może niwelować ich działanie.

Liczne źródła podają, że kawa i leki na astmę oraz leki na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc to złe połączenie. Zawarta w nich teofilina działa synergicznie z kofeiną, powodując działania niepożądane.

Potwierdzono również, że wypijanie kawy bezpośrednio po zażyciu antybiotyków, może osłabić ich działanie.

Kawa może też podrażniać żołądek. Podobne skutki uboczne mają również niesteroidowe leki przeciwzapalne, takie jak ibuprofen, dlatego wspólne stosowanie tych substancji naraża nas na podwójnie dolegliwości ze strony układu pokarmowego – ostrzega tommycafe.pl.

Kawa, cynk i żelazo

Picie kawy może prowadzić do ograniczenia wchłaniania mikroelementów takich jak np. cynk. Nie pownnno się więc pić małej czarnej np. po zjedzeniu czerwonego mięsa, fasoli lub orzechów. Co więcej, garbniki w kawie ograniczają wchłanianie żelaza niehemowego, pochodzącego z produktów roślinnych jak np. soja i soczewica. To ważna informacja dla wegan i wegetarian.

Picie kawy i kofeina mają negatywny wpływ na wchłanianie makroelementów. Jeśli zażywany suplementy diety, np. żelazo, wapń lub potas, warto na jakiś czas ograniczyć picie kawy.

Kawa i nabiał

Kawa do śniadania to niekoniecznie dobry pomysł, ponieważ kofeina ogranicza wchłanianie wapnia z pokarmów. Popijając kawą np. ser lub jogurt, tracimy średnio od 2 do 3 miligramów spośród tysiąca, które powinniśmy spożyć każdego dnia. 

Popijanie kawą produktów bogatych w wapń to szkodliwe połączenie dla osób narażonych na kamienie nerkowe. Kawa zawiera kwas szczawianowy, który po połączeniu z wapniem tworzy szczawiany. Zdrowie Radio ZET zaleca, by do kawy dodawać mleko, które zniweluje skutki połączenia kawy z nabiałem.

Nie jest to więc drastyczny efekt. Eksperci są jednak zdania, że picie więcej niż trzech kaw dziennie może już realnie wpłynąć na ilość wapnia w organizmie. Zwłaszcza jeśli mała czarna będzie towarzyszyć posiłkom zawierającym nabiał – wyjaśnia Medonet.

Źródło zdjęcia: