Chipsy – jaki naprawdę mają skład i wpływ na zdrowie?

Zastanawialiście się kiedyś, jak robione są chipsy i jaki naprawdę jest ich skład? Dlaczego, chociaż słyszymy jaki jest wpływ chipsów na zdrowie i jak szkodzi akrylamid, wciąż jemy “raka w paczce”? Okazuje się, że słone przekąski uzależniają jak narkotyki.

Chociaż liczne źródła biją na alarm jaki chipsy mają wpływ na zdrowie, to jednak jemy je do piwa, podczas oglądania filmu, na imprezach. Producenci chipsów zapewniają nas w reklamach, że oferują zdrowsze chipsy pieczone, wersje ze zmniejszoną ilością tłuszczu, niemal dietetyczne, naturalne… piękne kłamstwa, prawda? Warto zastanowić się jak produkuje się chipsy, jaki jest ich skład i jaki naprawdę mają wpływ na ludzki organizm. Oczywiście, jedna paczka to nie cykuta, nikogo nie zabije, ale częste jedzenie chipsów może mieć przykre konsekwencje.

Produkcja chipsów – jak to jest zrobione?

Okazuje się, że produkcja chipsów to zupełnie inna rzeczywistość, niż ta, którą wmawiają nam producenci. W reklamach słyszymy, że „nasze chipsy są grubo krojone, ekstra ciosane, topornie rąbane”, co w wielu przypadkach jest kłamstwem. Jak widzimy na wideo z fabryki udostępnionym przez Food Insider na YouTube, rozdrobnione na wiór ziemniaki są mieszane z wodą i skrobią kukurydzianą. Ta ziemniaczana pulpa jest na taśmie miażdżona przez kilkutonową prasę i zamieniana w płat ciasta, z którego maszyna wycina pożądany kształt chipsów. Następnie chipsy trafiają do smażenia w oleju, podczas którego uwalniają się szkodliwe związki chemiczne.

Tłuszcze trans w chipsach

Smażenie chipsów wyłącznie w oleju słonecznikowym lub oliwie, to kolejne kłamstwa producentów chipsów. Do smażenia chipsów używane są utwardzone oleje roślinne, np. olej palmowy. Podczas utwardzania takich olejów, powstają szkodliwe tłuszcze trans. Ich spożywanie oznacza wzrost poziomu złego cholesterolu, powstawanie blaszki miażdżycowej i zwiększenia ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Mogą być również odpowiedzialne za podtrzymywanie przewlekłych procesów zapalnych w organizmie i obniżanie odporności. Jak ostrzega menshealth.pl, tłuszcz z oleju stanowi około 35% zawartości paczki chipsów. Portal pocztazdrowia.pl pisze nawet, że chipsy to „rak w paczce”. Co więcej, jak ostrzega Food and Drug Administration podaje, chipsy pieczone są znacznie groźniejsze dla zdrowia.

Skład chipsów i akrylamid

Jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla zdrowia, które ukrywa się w składzie chipsów, jest kancerogenny akrylamid. Powstaje, gdy produkty bogate w tłuszcze są gotowane, smażone lub pieczone w bardzo wysokich temperaturach. Źródła podają, że oprócz akrylamidu podczas smażenia chipsów w wysokich temperaturach powstaje 800 różnych związków, a 52 z nich to związki rakotwórcze.

Akrylamid może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Przyczynia się do problemów z płodnością u mężczyzn oraz powodować wady wrodzone u dzieci. Może również przyczyniać się do występowania raka piersi, chociaż badania naukowe nie potwierdziły istnienia bezpośredniego związku między akrylamidem obecnym w jedzeniu, a chorobą nowotworową. Wiadomo natomiast, że akrylamid działa toksycznie na układ nerwowy, a jego częste spożywanie w dużych ilościach może doprowadzić do uszkodzenia centralnego i obwodowego układu nerwowego, skóry, nerek, tarczycy i jąder.

Akrylamid to związek, który powstaje w żywności w wysokiej temperaturze podczas smażenia i pieczenia w tzw. reakcji Maillarda. Biorą w niej udział cukry i aminokwas asparagina, a efektem jest charakterystyczne brązowienie i chrupkość, np. skórki chleba. Tyle że chleb zawiera ok. 20 µg akrylamidu w 1 kg, a chipsy nawet 3500 µg/kg – wyjaśnia Poradnik Zdrowie.

Chipsy ziemniaczane… bez ziemniaków

Naturalne chipsy, których skład to tylko ziemniaki, olej i przyprawy? Okazuje się, że chipsy ziemniaczane mają czasem w składzie mało ziemniaków. Pocztazdrowia.pl wyjaśnia, że w niektórych krajach (np.Anglia), na przekąski i chipsy na bazie ziemniaków nałożona jest wyższa stawka VAT. Producenci zastępują więc płatki ziemniaczane innymi “pysznościami”. Niektóre firmy do wspomnianej pulpy dodają np. mieszankę ryżu, kukurydzy, mąki pszennej oraz “niespodzianki”.

Przykładem jest popularna marka chipsów w charakterystycznych tubach.

Znana firma, która zajmuje się produkcją chipsów, przyznała, że w ich produkcie jest tak mało ziemniaków, że tak naprawdę z technicznego punktu widzenia one nie są wcale chipsami z ziemniaków – pisze Super Express.

Sól i przyprawy w chipsach

Sól zawarta w chipsach intensyfikuje wydzielanie śliny i pobudza apetyt. Co gorsza, natychmiastowa przemiana w glukozę gwałtownie podnosi poziom cukru ze krwi. Ilość soli w chipsach to poważne zagrożenie dla zdrowia. 100 gramów chipsów to około 2 gramów soli, czyli aż 40% dziennego zapotrzebowania.  Nadmiar soli w organizmie powoduje zatrzymanie w nim płynów, co prowadzi do uszkodzenia nerek i nadciśnienia.

Jakich przypraw używa się do produkcji chipsów? Liczne źródła podają, że najlepiej wybierać przekąski solone. Jak uzyskać chipsy o smaku bekonu, kebabów, pieczonych żeberek lub hamburgera? To złożone i niezdrowe mieszanki chemiczne, których lepiej unikać.

Ile kalorii mają chipsy?

Regularne jedzenie chipsów to prosta droga do otyłości. 100 gramów chipsów zawiera ok. 550 kcal. Jak wyjaśnia portal wszystkoojedzeniu.pl, kalorie w chipsach pochodzą w 5% z białka, 38% z węglowodanów i 57% z tłuszczy.

100 gramów chipsów może zawierać nawet 600 kcal, czyli niemal dwa razy więcej niż 100 gramów kotleta schabowego. Chipsy znajdują się na czele listy pojedynczych produktów odpowiedzialnych za nadwagę – podaje menshealth.pl.

Uzależnienie od chipsów – słone przekąski jak narkotyki?

Wszyscy wiemy, że chipsy są niezdrowe, ale i tak chętnie je chrupiemy. Dlaczego? Chipsy mogą uzależniać, ponieważ po ich zjedzeniu w mózgu pobudzany jest „ośrodek nagrody”, który odpowiada za uczucie przyjemności. Objadanie się dla uczucia przyjemności to zaburzenie, które nazywa się hiperfagia hedoniczna. Potwierdzono również, że podczas trawienia chipsów w jelitach wydzielają się związki opioidowe podobne do substancji aktywnej marihuany.