Komunikat GIS: skażony łosoś wędzony w sklepach. Listerioza!

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega, że łosoś wędzony na zimno w plastrach, który trafił na rynek, może zawierać groźne bakterie Listeria monocytogenes. Czy konsumentom grozi listerioza i jakie są jej objawy?

Ryby to samo zdrowie? W tym przypadku niekoniecznie. Popularny łosoś wędzony na zimno sałatkowy (Odyssee Łosoś wędzony), który trafił na rynek, może być niebezpieczny dla zdrowia. Jak ostrzega GiS w komunikacie, w wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w liczbie 210 jtk/g [jednostek tworzących kolonię/gram] w jednej próbce określonego produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do listeriozy!

Szczegóły dotyczące produktu zagrożonego listeriozą:
  • Produkt: Odyssee Łosoś wędzony na zimno sałatkowy, 200 g
  • Producent: Almar Sp. z o.o., ul. Hutnicza 22, 81-061 Gdynia, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 22051801 WE
  • Wyprodukowano dla: SCA PR Sp. z o.o., 62-080 Tarnowo Podgórne, ul. Św. Mikołaja 5, Swadzim
  • Należy spożyć do: 04.10.2020
  • Numer partii: 0909/1
Listerioza w jedzeniu - łosoś wędzony wycofany przez GISŹródło zdjęcia: GIS
Listerioza w jedzeniu – łosoś wędzony wycofany przez GIS

Państwowa Inspekcja Sanitarna powiadomiła natychmiast producenta oraz Inspekcję Weterynaryjną o wynikach kontroli. Producent łososia wędzonego rozpoczął już wycofywanie produktu z rynku oraz informowanie konsumentów o potencjalnym zagrożeniu. Wiadomo również, że trwa postępowanie wyjaśniające przyczynę zakażenia produktu.

Listerioza – informacje o chorobie

Zakażenie listeriozą następuje poprzez kontakt z wydzielinami i wydalinami zakażonych zwierząt oraz poprzez zjedzenie żywności skażonej bakteriami Listeria monocytogenes. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko. Chorobę leczy się antybiotykami.

Zwierzęta zwykle przechodzą infekcję bezobjawowo, a jej skutkiem może być skażenie żywności pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsa i mleka. Najczęściej choroba rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych (m.in. serów pleśniowych, sera feta), niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw (melony, kiełki), surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz „dań gotowych”, niepoddanych obróbce cieplnej przed spożyciem – pisze MP.pl

Objawy listeriozy

Objawy listeriozy zazwyczaj pojawiają się w 1-2 dni po spożyciu. U osób z prawidłową odpornością są to biegunka, wymioty, gorączka, dreszcze i bóle mięśniowe. U chorych z upośledzoną odpornością i kobiet w ciąży mogą wystąpić takie objawy listeriozy jak przeczulica, światłowstręt,  bóle mięśniowe i bóle głowy, drgawki, splątanie i zaburzenia równowagi.

U chorych osób z upośledzoną odpornością, osób starszych i noworodków zakażenie listeriozą prawie zawsze przebiega w sposób inwazyjny. Mogą wystąpić posocznica, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie mózgu, ropnie mózgu, zapalenie wsierdzia zapalenie otrzewnej, zakażenie gałek ocznych, zakażenie kości lub zapalenie płuc.

Choć dla większości osób bakteria Listeria monocytogenes nie jest niebezpieczna, gdy dojdzie do infekcji i inwazyjnej postaci listeriozy aż 20-70 proc. zakażeń kończy się śmiercią. Śmiertelność jest wyższa niż w przypadku zakażenia salmonellą – ostrzega Medicover.

Źródło zdjęcia:

  • Listerioza w jedzeniu – łosoś wędzony wycofany przez GIS: GIS
  • Listerioza i łosoś wędzony na zimno – groźne bakterie w jedzeniu: GIS