Surowe mięso – czy myć przed gotowaniem? Badania i informacje

Czy należy umyć kurczaka lub wieprzowinę przed gotowaniem? To może być zabójczy błąd. Kolejni eksperci ostrzegają, że mycie surowego mięsa w kuchni może zamienić ją w “skażoną strefę” i prowadzić do poważnego zatrucia, a nawet sepsy.

Czy mycie surowego mięsa przed gotowaniem jest bezpieczne? Liczni eksperci podają, że ta powszechna praktyka w kuchni. Chociaż teoretycznie ma chronić nas przed patogenami, naraża nas na niebezpieczeństwo. Przykładowo, Salmonella ginie w 70 stopniach Celsjusza, a więc np. mycie drobiu pod bieżącą wodą nic nie da. Umyte surowe mięso może jedynie zrujnować nam zdrowie.

Surowe mięso i bakterie w kuchni

Jak podaje portal zywienie.abczdrowie.pl, powołując się na rzecznika prasowego Departamentu Rolnictwa Stanów ZjednoczonychMarianne H. Gravely i prof. Kelly Reynolds z Uniwersytetu w Arizonie, mięsa przed gotowaniem NIE WOLNO myć. Ten proces jedynie zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii w kuchni. Eksperci z Drexel University dowodzą, że rozpryskiwane krople wody roznoszą drobnoustroje na metr wokół zlewozmywaka tworząc „strefę skażenia”.

Surowe mięso myte przed gotowaniemŹródło zdjęcia: YouTube/tvnpl
Mycie surowego mięsa przed gotowaniem
Surowy kurczak – lepiej go nie myć

Dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie Irmina Nikiel zwraca uwagę, że zazwyczaj zakażony drób myjemy lub kładziemy w zlewozmywaku. Tuż obok znajdują się m.in. talerze, suszarka, gąbki do mycia naczyń, umyte owoce i warzywa oraz sztućce. Rozchlapujemy na nie wodę wraz z bakteriami. Nikiel zaleca sparzanie ich w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza przed ok. 3 minuty.

Powiem więcej. Wyobraźmy sobie, że myjemy zakażone surowe mięso w zlewie, a potem wkładamy do owego zlewu np. sałatę. Zatrucie pokarmowe gotowe. Niemycie drobiu jest więc mniejszym ryzykiem niż mycie – ostrzega Irmina Nikiel. (abcZdrowie)

Kolejne źródła dodają, że mycie surowego mięsa jest wręcz niepotrzebne. Przecież i tak poddajemy ten produkt obróbce termicznej (np. smażenie, pieczenie, gotowanie), która skutecznie zabija drobnoustroje.

Salmonella i Campylobacter w kuchni

Salmonella to nie jedyne zagrożenie. W surowym mięsie mogą znajdować się również pałeczki Campylobacter. Powodują m.in. spadek odporności, sepsę i wrzody żołądka. Chilli Zet ostrzega, że w 100 g skóry kurczaka może znajdować się aż 100 tys. tych bakterii. Odpowiadają one za 35 proc. zakażeń odzwierzęcych w Unii Europejskiej.

Mycie surowego mięsa to wciąż problem w wielu krajach, z którym rządowe instytucje starają się walczyć. Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób opublikowało nawet specjalny spot ostrzegawczy, który zamieszczamy poniżej.

Źródło zdjęcia:

  • Czy myć surowe mięso?: YouTube/tvnpl
  • Mycie surowego kurczaka: YouTube/Inside Edition