Nowa metoda produkcji whisky zajmie kilka dni. “Koniec z dojrzewaniem w beczkach”

Branża alkoholowa została zdruzgotana przez COVID-19, a tymczasem firma Bespoken Spirits ogłosiła, że ma pomysł jak ją uratować. Chcą za pomocą nauki i technologii ominąć dojrzewanie w beczkach i przyspieszyć proces produkcji whisky do zaledwie kilku dni. Ma to by alkohol z najwyższej półki. Czy pokona popularne marki takie jak np. Jack Daniel’s, Johnnie Walker, Jim Beam i Ballantine’s?

Jak się robi whisky? Ten szlachetny trunek dojrzewa w beczkach od 5 do nawet 30 lat lub dłużej. Firma Bespoken Spirits zamierza jednak przyspieszyć ten proces za pomocą nowoczesnej technologii, by podnieść na nogi branżę alkoholową zdewastowaną przez koronawirusa. Co więcej, podobno ten alkohol ma smakować jak topowa whisky, którą zachwycą się najbardziej wymagający koneserzy i krytycy.

Produkcja whisky

Firma Bespoken Spirits to startup z Menlo Park (Kalifornia). We wtorek ogłosiła, że zamierza rozwijać technologię ekspresowej produkcji whisky. By zrealizować ten pomysł zdobyła już 2,6 miliona dolarów, które wpłacili m.in. producent półprzewodników T. J. Rodgers oraz legenda baseballa Derek Jeter.

Branża alkoholowa kontra koronawirus

Założyciele firmy przypominają, że koronawirus i lockdown wymusiły w wielu krajach ograniczenie liczby gości w lokalach gastronomicznych, powodując ogromne straty. Jak podaje CNN, szacuje się, że sprzedaż alkoholu w krajach dotkniętych COVID-19 w 2020 roku może spaść nawet o połowę w porównaniu do lat ubiegłych. Problemy z umowami handlowymi między Unią i Europejską przyczyniły się również do spadku sprzedaży whisky.

Współzałożyciel firmy Martin Janousek twierdzi, że obecny sposób produkcji whisky jest “przestarzały, nieefektywny, niedokładny, niestabilny i nieprzewidywalny”, a proces dojrzewania w beczkach jest za drogi i nie spełnia ilościowych oczekiwań konsumentów. Zapewnia, że nowa technologia będzie powszechnie używana i zmieni całą branżę.

To nie jedyne kontrowersyjne pomysły jakie realizuje Bespoken Spirits. Portal The Whiskey Wash pisze m.in. o przerabianiu nadwyżek piwa z kilku browarów w whiskey oraz produkcji whisky w japońskim stylu, by sprzedawać ją bez konieczności ponoszenia kosztów importu. Firma produkowała też alkohole dla sieci sklepów spożywczych. Chwalą się również, że ich trunki zyskują wysokie noty w ślepych testach na prestiżowych konkursach (2020 San Francisco World Spirits Competition i American Distillery Institute’s 2020).

W samym Kentucky dojrzewa obecnie 9,1 mln beczek bourbona i innych alkoholi. Każdego roku prawie 20 milionów galonów marnuje się z powodu m.in. przestarzałej i wymagającej mnóstwa czasu metody dojrzewania w beczkach. Czas przenieść whiskey z drewnianych beczek do nowoczesnych elektrycznych pojemników – oświadczyła firma Bespoken Spirits. (thewhiskeywash.com)

Stu Aaron, który jest współzałożycielem Bespoken Spirits, zapewnia, że przyspieszona produkcja whisky może być życiodajnym zastrzykiem dla branży. Co więcej, jego produkt ma smakować podobno lepiej niż najdroższe trunki. Dzięki nowoczesnej technologii ( ACTivation technology) producent pominie dojrzewanie alkoholu w beczkach, ale wyciągnie z nich „esencję”, która odpowiada za zapach, kolor i smak trunku. Nie zostaną jednak pominięte kluczowe dla tego trunku procesy i reakcje chemiczne. To wszystko będzie możliwe w kilka dni. Co więcej, będzie można produkować alkohol o różnych profilach smakowych.

Inwestor T. J. Rodgers oświadczył, że firma Bespoken Spirits może dostarczyć wysoką jakość i różnorodność, co skłoniło go do zainwestowania w nią pieniędzy. Przypomina, że firma ma doświadczenie, gdyż produkowała już whiskey, tequilę, rum i brandy bardzo wysokiej jakości. Teraz miałaby to robić na masową skalę w zawrotnym tempie.

Krytycy tacy jak John Dover są jednak sceptyczni wobec takiej produkcji whisky na skróty, chociaż podkreślają, że rozumieją potrzebę ludzi do próbowania nowych rzeczy. Tymczasem portal The Whiskey Wash pisze, że jest to “cios dla całej branży destylarskiej”. Scotch Whisky Association, powołując się na reputację whisky związaną z długoletnim dojrzewaniem w beczkach, domaga się, by alkohole Bespoken Spirits były odpowiednio oznaczone na butelkach w celu odróżniania ich od tradycyjnych produktów.

Źródło zdjęcia:

  • Jak się robi whisky? Firma Bespoken Spirits chce przyspieszyć proces produkcji i ominąć dojrzewanie w beczkach: Facebook/Bespoken Spirits Inc