Biała czekolada

Biała czekolada nie jest czekoladą? Skład i słodkie kłamstwo

Czekolada zawdzięcza swoją nazwę kakao w składzie. Biała czekolada go nie zawiera, więc czy w ogóle powinna być nazywana czekoladą? Największe słodkie kłamstwo w sklepach?

Czym jest czekolada zgodnie z przepisami? Jak wyjaśnia UOKiK, „czekolada” to wyrób otrzymany z wyrobów kakaowych i cukrów, zawierający niemniej niż 35 proc. suchej masy kakaowej, w tym nie mniej niż 18 proc. tłuszczu kakaowego i nie mniej niż 14 proc. beztłuszczowej suchej masy kakaowej. Wymieniono wymagania dotyczące takich produktów jak czekolada mleczna, czekolada nadziewana i czekoladki (praliny), ale czekoladę białą pominięto. O dziwo, według dyrektywy UE biała czekolada jest jednym z rodzajów czekolady – musi zawierać co najmniej 20% masła kakaowego, 14% całkowitej masy mlecznej i 3,5% tłuszczu mlecznego.

Często jednak biała czekolada z prawdziwą czekoladą ma tyle wspólnego, że leży obok niej na półce w sklepie. To po prostu biały produkt czekoladopodobny? I do tego BARDZO niezdrowy!

Czekolada dobra dla zdrowia… ale nie biała!

Zacznijmy od tego, że czekolada, szczególnie gorzka, jest dobra dla zdrowia i polecana przez dietetyków. Kakao ma właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe. Do tego zawiera magnez, witaminy i minerały. Zgadnijcie ile tych korzystnych składników zawiera biała czekolada…

Skład czekolady białej to m.in. serwatka w proszku, mleko w proszku, emulgator (lecytyna sojowa), tłuszcz mleczny i aromaty. Do tego chodzi masłowo kakaowe. Najczęściej zastępowane jest jednak przez np. utwardzone tłuszczem roślinne. Co ważne, tłuszcze trans znacząco zwiększają ryzyko otyłości trzewnej, chorób sercowo-naczyniowych (w tym miażdżycy wywołującej zawał serca czy udar mózgu), a także cukrzycy typu 2.

Do każdej czekolady można dodać do 5% tłuszczów roślinnych (lecz na etykiecie musi znaleźć się obowiązkowe sformułowanie „zawiera tłuszcze roślinne”). Gdy zawartość tłuszczów roślinnych przekracza 5%, wtedy nie możemy mówić, że jest to jeszcze czekolada

wyjaśnia dietetycy.org.pl
Biała czekolada
Biała czekolada – jaki naprawdę ma skład?

Historia białej czekolady – co zrobić z masłem kakaowym?

Historia białej czekolady jest krótka. Jak przypomina Wirtualna Polska, receptura powstała w laboratoriach szwajcarskiej firmy Nestle w latach 30. XX wieku. Kryzys gospodarczy zmusił do szukania alternatywy dla kosztownej miazgi kakaowej. Zastąpienie jej tańszym tłuszczem kakaowym, zmieszanym z mlekiem i cukrem, okazało się strzałem w dziesiątkę. Jak dodaje blog chocolissimo.pl: “biała czekolada początkowo powstawała jedynie jako sposób na pozbycie się nadmiaru masła kakaowego”. W 1936 r. Nestle wypuściło na rynek pierwszą białą czekoladę o nazwie Galak, która szybko zyskała grono wielbicieli.

Biała czekolada i jej skład czarno na białym!

Co dzisiaj znajdziemy w białych czekoladach? Producent popularnych w Polsce tabliczek chwali się, że skład jego produktu to “więcej kakao w składzie” i “100% alpejskie mleko”. Doprawdy? Patrzymy na skład na opakowaniu a tam… tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku z mleka, tłuszcz mleczny. Czy przy jedzeniu każdej kosteczki poczuję się jak pocałowany przez alpejską krowę?

W przeciwieństwie do czekolady gorzkiej, biała zawiera tylko śladowe ilości teobrominy i kofeiny, które poprawiają nastrój i zwiększają energię życiową, a także pirazyny pozytywnie wpływającej na koncentrację oraz sprawność intelektualną

czytamy na kuchnia.wp.pl

CZYTAJ WIĘCEJ: Ważne informacje o zdrowiej diecie

Ile cukru i tłuszczu jest w białej czekoladzie?

Ile cukru zawiera tabliczka popularnej białej czekolady? W 100 gramach produktu mamy 65 gramów cukru. Producent powinien napisać wprost – to ok. 1/3 szklanki cukru albo 15 łyżeczek cukru. I mówimy tu o “lepszej” czekoladzie, która kosztuje ponad 10 zł! Taniej będzie po prostu w domu rozpuścić masło z cukrem, mlekiem i aromatem waniliowym.

Cała tabliczka białej czekolady to 550-580 kcal. Żeby spalić tyle kalorii potrzebna jest minimum godzina ciągłego biegu.

CZYTAJ WIĘCEJ: skład serów topionych bez cenzury

Mleko w proszku w białej czekoladzie – jak wpływa na zdrowie?

Jak zwraca uwagę kuchnia.wp.pl, mleko w proszku, stosowane w białych czekoladach jako zagęstnik powstający w efekcie odparowania wody z mleka krowiego, podczas obróbki traci cenne składniki, zwłaszcza witaminy B2 i B12, retinol (czysta forma witaminy A), beta-karoten oraz kwas foliowy. Staje się za to “bogatym źródłem oksysteroli (są jedną z głównych przyczyn miażdżycy tętnic, sprzyjają też rozwojowi niektórych typów nowotworów, zwłaszcza skóry i piersi) oraz laktozy (dostarcza nawet dziesięć razy więcej tego cukru niż mleko świeże)”.

Liczne strony internetowe i blogi, zapewniają, że białą czekoladę można zjeść od czasu do czasu i nic złego się nie stanie. Owszem, wszystko jest dla ludzi. Warto jednak pamiętać, że każda taka “przyjemność” zostawia ślad w organizmie, prowadząc do m.in. cukrzycy oraz stłuszczenia i zwłóknienia wątroby. Kroczek po kroczku…

Źródło: Bonavita.pl, UOKiK, dietetycy.org.pl, Prawo.pl, Wirtualna Polska

Więcej wiedzy? Zobacz Instagram i Facebook

Źródło zdjęcia: