Pączki ciekawostki

Pączki i tłusty czwartek. Ciekawostki o pączkach

8 lutego obchodzimy tłusty czwartek. Pączki to jednak nie tylko kalorie i wysokie ceny. Oto tłuste ciekawostki i informacje o pączkach…

Tłusty czwartek, a więc pączki, pączki i jeszcze raz pączki. Słodkie szaleństwo czas zacząć. Kolejki w cukierniach, rekordowe ceny pączków, w gazetach króluje tradycyjnie “najdroższy pączek u Magdy Gessler”, a w Google masowo wyszukiwana jest fraza “ile trzeba ćwiczyć żeby spalić pączka”. Warto poznać również ciekawostki o pączkach i ich światową historię.

Historia pączków. Skąd się wzięły pączki?

W Polsce pączki, które tak chętnie jemy w tłusty czwartek (ok. 100 milionów), uchodzą błędnie za tradycyjny rodzimy wyrób cukierniczy. Historia pączków zaczyna się bowiem w starożytnej Grecji, gdzie na koniec zimy jedzono smażone ciasto w formie pierścienia. Następnie podbiły Rzym, gdzie były serwowane podczas święta Saturnaliów. Były to jednak pączki wytrawne. Jak wyjaśnia National Geographic, “ciasto chlebowe formowano w kulki i nadziewano słoniną, a następnie smażono i maczano w sosie rybnym”. Na pomysł słodkich pączków wpadli dopiero Arabowie, polewając je miodem. Warto dodać, że Niemcy w XV wieku faszerowali pączki grzybami i mięsem.

Skąd się wziął tłusty czwartek? Historia Tłustego Czwartku

Tłusty czwartek wywodzi się z czasów przedchrześcijańskich. Mieszkańcy słowiańskich ziem obchodzili radosne święta przesilenia zimowego, jedząc m.in. smażone ciasto. Do XVI wieku były jednak to w Polsce pączki nadziewane słoniną. Dopiero później serwowano je na słodko. Zmiana była zasługą królowej Bony Sforzy, która wprowadzała południowe zwyczaje kulinarne wśród Polaków.

Co ciekawe, o pączkach, zwanych dawniej kreplami, pisał już Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego”. Sądząc po wzmiankach w kronikach, polskie pączki wieki temu były bardzo twarde, bo “oko mogły posinić”.

pączki
Pączki w tłusty Czwartek

Combrowy czwartek w Małopolsce

Co ciekawe, w Małopolsce tłusty czwartek bywa nazywany combrowym czwartkiem. W XVII wieku burmistrz Krakowa Comber był podobno niezwykle surowy dla kobiet handlujących na rynku w Krakowie. Miał umrzeć w czwartek, a dzień ten celebrowano tańcami, alkoholem i tłustym jedzeniem. Wkrótce inne miasta zaczęły tę tradycję przejmować.

CZYTAJ WIĘCEJ: Biała czekolada nie jest czekoladą? Skład i słodkie kłamstwo

Ile kalorii mają pączki i jak długo trzeba ćwiczyć, aby spalić pączka?

Klasyczny pączek, ważący ok. 80 gramów, ma od 250 do 400 kalorii. Aby spalić pączka trzeba chodzić przez 1,5 godziny, 1,5 godziny uprawiać seks, 30 minut uprawiać crossfit, skakać 40 minut na skakance lub biegać intensywnie przez 20 minut.

Pączki w Tłusty Czwartek
Pączki w tłusty czwartek

Pączki na świecie. Święto pączka w USA

Pączki są popularne nie tylko w Polsce, ale także w USA, dokąd przybyły wraz z holenderskimi emigrantami, którzy nadziewali je konfiturami z jabłek lub śliwek. W Stanach obchodzony jest nawet National Donut Day.

W Hamtramck, miasteczku położonym na przedmieściach Detroit, polską i amerykańską tradycję połączono. Urządzany jest rodzinny festiwal “Pączki Day” znany też pod nazwą “Polish Mardi Gras”. I to właśnie w Hamtramck Mateusza “Sójka” Rychter podczas The World “Paczki” Eating Championship pobił światowy rekord, zjadając 22 pączki w ciągu pięciu minut.

CZYTAJ WIĘCEJ: Ser topiony nie zawiera sera? Skład i produkcja serków topionych

Australijczyk Jesse Freeman w ciągu minuty zjadł 6 pączków z dżemem bez oblizywania warg. Z kolei Leah Shutkever z Wielkiej Brytanii zdołała zjeść w całości aż 10 pączków bez oblizywania warg w ciągu 180 sekund

– informuje National Geographic.

Rodzaje pączków na świecie

Pączki są znane na świecie pod różnymi nazwami i w różnej formie. Na Bliskim Wschodzie jada się bamieh (perskie pączki), czyli ciasto wyciskane przez specjalną formę i smażone w oleju. We Włoszech przysmakiem są bombolini, nadziewane najczęściej czekoladą, oraz neapolitańskie zeppole z nadzieniem na wierzchu. w Ameryce Łacińskiej pączki to smażone krążki bunuelos. Chińskie pączki youtiao podaje się na słono. W Grecji jedzą loukoumades w formie małych kulek w miodzie lub syropie. Żydzi podczas Chanuki jedzą sufganijot. Tureckie pączki to lokma. W USA (głównie w Nowym Orleanie.) oprócz klasycznych “donuts”, je się także crullers, czyli pączki w kształcie obwarzanków, zwane popularnie oponkami. Hiszpanie pałaszują “churros” nazywane “hiszpańskimi pączkami”.

Podobno obecny kształt pączków zawdzięczamy berlińskiemu cukiernikowi, który, ze względu na słabe zdrowie, nie mógł służyć w pruskiej armii, więc dla niej gotował. I zaczął z ciasta formować kule na wzór kul armatnich

– pisze National Geographic

Źródło: Super Express, National Geographic, Histmag.org, Money.pl

Foto: Foto: Michal Jarmoluk z Pixabay

Źródło zdjęcia:

  • Pączki w tłusty czwartek: Pixabay
  • Pączki w tłusty czwartek: Pixabay