Ser topiony

Ser topiony nie zawiera sera? Skład i produkcja serków topionych

Ser topiony tylko udaje ser? Jeśli byłby aktorem, to z pewnością za tę rolę Oscara by nie dostał. Oto skład serów topionych i ostrzeżenie jaki wpływ mogą mieć na zdrowie.

Ser topiony to jeszcze ser? Czy serki topione to produkty seropodobne? Skład sera topionego, paradoksalnie, zazwyczaj zawiera najmniej… sera! Przykładowo, serki jednej z najpopularniejszych marek, uważane za wysokiej jakości, zawierają jedynie 25-30% sera. Czasem nie ma go jednak w składzie wcale. Wówczas ser topiony jest nazwany produktem seropodobnym lub kremem topionym. A może w ogóle to już produkt “jedzenionopodobny”?

Po pierwsze, idea serków topionych wywodzi się ze Szwajcarii. Zaczęto je produkować na początku XX wieku, by poradzić sobie z nadprodukcją serów. Rozwiązano w ten sposób problem serów podpuszczkowych, które ze względu na nieodpowiedni kształt albo inne uszkodzenia nie nadawały się już do sprzedaży. To było jednak dawno, w czasach, gdy nawet głupoty były mądrzejsze. A dziś jaki produkt obecnie jest używany do produkcji serków topionych? Nie liczcie na wyśmienite sery szwajcarskie. Jak ostrzega Gazeta.pl – najczęściej przetapiane są sery, “które zostały w jakiś sposób uszkodzone podczas produkcji – mają niewłaściwy kształt czy brzydkie dziurki”. Mamy więc typowe modus operandi producentów masowej żywności – “sprzedajmy ludziom do jedzenia coś czego normalnie nikt by nie zjadł i sprawmy, żeby jedli to z uśmiechem”.

Jak się produkuje ser topiony?

Set topiony zawiera kłamstwo już w nazwie, bo nie jest serem, a “produktem pochodnym sera”, o wątpliwej wartości odżywczej. Powstaje w wyniku ingerencji topników (kwas mlekowy, kwas winowy i kwas cytrynowy). Podczas produkcji jest rozdrabniany, mieszany, a następnie poddawany wysokiej temperaturze oraz czynnikom teksturotwórczym, by uzyskać jednorodną masę. Do tego dorzuca się kilkadziesiąt procent odtłuszczonego mleka oraz mleka w proszku i “pyszny” serek gotowy…

Coraz częściej zamiast resztek sera podpuszczkowego w składzie sera topionego znajdziemy wodę i tłuszcze zwierzęce – zwykle masło, chociaż i ono wypierane jest przez tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzane i wysoko przetworzone

– wyjaśnia kuchnia.wp.pl.

CZYTAJ WIĘCEJ: Skład białej czekolady bez cenzury. Co to właściwie jest?

Jest to wysoko przetworzony produkt, a zawartość niezdrowych tłuszczów (np. utwardzone tłuszcze roślinne) zwiększa ryzyko miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Ser topiony w 100 g zawiera około 250–300 kcal i ok. 21–29% tłuszczu. W składzie sera topionego możemy znaleźć sole emulgujące dodawane w celu łatwiejszego roztapiania. Zmieniają białka zawarte w serze w formę zdyspergowaną, wprowadzając w ten sposób jednorodne rozłożenie tłuszczów i innych składników. Można się domyśleć, że jak ludzki organizm reaguje na takie “frykasy”…

Szkodliwe polifosforany w serze topionym

Smaki sera topionego to zazwyczaj po prostu kiepskie bajki jak obietnice polityków. Ser o smaku szynki, papryki, łososia lub szczypiorku? Niektóre produkty mają tych dodatków 1-5% w składzie. W niektórych znajdziemy jednak jedynie sztuczne aromaty wzmacniające smak oraz zapach oraz barwniki.

Serki topione to również polifosforany (E450, E452, E339) dodawane, by zapobiec wysychaniu i zbrylaniu produktu, a także w celu regulowania kwasowości. Dietetycy ostrzegają, że ten dodatek w serze może zaburzać gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie, a nawet powodować alergie, łamliwość kości i nadpobudliwość u dzieci. Według Lauren Manaker, dietetyczki i autorki książek o jedzeniu, “kremowe sery kanapkowe są najgorsze dla serca“.

CZYTAJ WIĘCEJ: Ważne informacje o zdrowiej diecie

Skład serków topionych – rakotwórcze składniki i konserwanty

Cytrynian sodu (E331) może powodować biegunki i zaburzenia nerwowe. Fosforan sodu (E339) spożywany w nadmiarze może przyczynić się do uszkodzenia nerek, powodować zwapnienia miękkich tkanek i osłabienie struktury kości. Fosforan potasu (E340) może powodować bóle głowy, zawroty, zaburzenia neurologiczne, skurcze mięśni. Chlorek sodu sprzyja rozwojowi nadciśnienia, obciąża układ krążenia i może powodować zatrzymywanie wody w organizmie.

Część popularnych konserwantów używanych w serze topionym uznana jest za potencjalnie rakotwórcze. Azotany, w warunkach, które powodują endogenne nitrozowanie, zostały sklasyfikowane przez Międzynarodową Agencję Badania nad rakiem IARC jako prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi!

W serze topionym znajdują się czasem również kwasy tłuszczowe trans, zwiększające ryzyko chorób serca, w tym zawałów. Ich obecność w diecie łączona jest podnoszeniem poziomu złego cholesterolu LDL we krwi i obniżaniem poziomu korzystnej frakcji HDL

ostrzega Ekologia.pl

Smacznego!

Źródło: Bonavita.pl, Gazeta.pl, Ekologia.pl, Wirtualna Polska, Zdrowie Pasje, Wprost.pl

Więcej wiedzy? Zobacz Instagram i Facebook