GIS wycofuje słodycze Kinder. Salmonella i potencjalne zatrucia
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności wydane przez Główny Inspektorat Sanitarny, który wycofuje słodycze Kinder. Produkty mogą być powiązane z ogniskami zatruć wywołanych przez Salmonella Typhimurium.
GIS wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Ze sklepów wycofywane są słodycze Kinder. Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial wskazanych produktów, ponieważ potencjalnie mogą być powiązane z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych przez Salmonella Typhimurium. O które słodycze konkretnie chodzi?
Słodycze Kinder i salmonella. Jajko z zabójczą niespodzianką?
Jak informuje GIS, wycofane produkty to Kinder Schokobons, Kinder Niespodzianka Maxi oraz Kinder Maxi Mix. Potwierdzono, że firma Ferrero Polska Commercial rozpoczęła wycofywanie produktów z rynku oraz informowanie klientów o potencjalnym zagrożeniu związanym z ich spożyciem. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania produktów z rynku.
Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem – ostrzega GIS.

