Parówki i ich skład bez tajemnic – jak się je produkuje? [WIDEO]

Parówki to sposób na szybkie śniadanie lub kolację. Drobiowe, z serem, wieprzowe, cielęce, hot dog na stacji… zastanawialiście się jednak jaki jest skład parówek i jak robi się parówki? Czym jest MOM? Które najlepiej kupić? Poniżej kilka odpowiedzi, smacznego.

Parówki to tak naprawdę wyrób mięsny homogenizowany, którego produkcja opiera się na okrawkach. Gdyby producenci parówek chcieli być szczerzy z konsumentem, ich nazwa brzmiałaby „wysokokaloryczna uformowana masa mięsno-tłuszczowa uzyskana z mięsnych pozostałości zwierząt”. Jak podaje „Discovery Channel” ich główne składniki to m.in. odpady po obróbce w rzeźni, które są mielone i mieszane z zagęstnikami takimi jak skrobia ziemniaczana. Dla słodyczy w składzie znajduje się czasem m.in. syrop skrobiowy. Czy parówki są również “zdrowe i naturalne” jak zupki chińskie?

Produkcja parówek – jak to jest zrobione?

Mięsna mielonka za pomocą maszyn jest następnie ubijana aż uzyska formę emulsji, a później ta „pasta” trafia do nadziewarki i celulozowych skórek. Jako osłonki mogą służyć też jelita baranie lub wieprzowe. Samo nadziewanie to wyjątkowo szybki proces. Jak podają źródła, nowoczesne urządzenia w ciągu 35 sekund produkują tyle parówek, że można nimi opasać dwukrotnie piłkarskie boisko.

Gotowe parówki opryskuje się płynem wędzarniczym, aby uzyskać smak pieczeni. Trafiają do pieca, a na końcu studzi się je wodą z solą.

Skład parówek – co w nich jest i czym jest MOM?

Pamiętacie magiczne przepisy czarownic z bajek? Oko nietoperza, skrzydło trzmiela, dziób kruka… Skład parówek jest podobny. Ich główny składnik to mięso oddzielone mechanicznie (MOM). Co to oznacza? Same przyszności… ścięgna, tkanka łączna, kości, chrząstki. „Strona zdrowia” opisuje jak do maszyny wrzuca się szkielety zwierząt, do których poprzyklejane są resztki mięsa. Surowiec jest rozdrabniany i przeciskany przez sita oddzielające kości od innych tkanek.

MOM charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu niż mięso i gorszym składem białkowym. Oprócz tego ma gorszą jakość mikrobiologiczną, fizykochemiczną i technologiczną – pisze stronazdrowia.pl.

Czy MOM to samo zło? Zdania są podzielone. Prezes wykonawczy Grupy Konspol w wywiadzie dla „Wirtualnej Polski” zwrócił uwagę, że MOM to pełnowartościowe mięso. Uważany jest jednak za odpad, więc jego cena jest niższa. Jego zdaniem, MOM „jest zdrowszy”, a ze względu na zawartość wapnia, powinien być spożywany przez dzieci i osoby starsze.

parówkiŹródło zdjęcia: YouTube/KlingonSpider
Parówki na początku produkcji to mięsna pasta mieszana z wodą
Skład parówek – co w nich jest?

Aby było jeszcze smaczniej, w parówkach lądują również emulgatory, tłuszcze, fosforany, cytryniany, chemiczne barwniki, a nawet koszenila (kwas karminowy, karmina), czyli czerwony barwnik produkowany z odwłoków wysuszonych mszyc. Poza tym, w parówce znajdziemy też tłuszcz wieprzowy, sól, ekstrakt drożdżowy, mąkę, białko sojowe, polepszacze smaku (emulgatory), skrobię ziemniaczaną, zagęszczacze. Do tego E451, E452, stabilizatory , izoaskorbinian (E316), glutaminian E621 (może powodować ból głowy), E250, difosforany, trifosforany. Portal „Fakty o żywności” zwraca uwagę, że w składzie parówek może znajdować się stabilizator Karagen E 407, który może powodować owrzodzenia, nowotwory żołądka, oporność na insulinę i nietolerancję glukozy

Jak to wszystko trzyma się razem kupy? Zmieloną breję zagęszcza się azotynem sodu, który uznany jest przez WHO za rakotwórczy. Na opakowaniach azotynu sodu umieszczany jest nawet symbol trupiej czaszki.

Ile mięsa jest w parówkach?

Katarzyna Bosacka w TVN Style brutalnie rozprawiła się ze składem parówek i zwróciła uwagę, że niektóre wcale nie mają w sobie mięsa. Tłumaczyła widzom, że jedzą mielone kurze łapki, skóry, wnętrzności i kupry drobiowe. Brian White na swoim kanale w serwisie youtube.com  pokazał, że producenci parówek czasem mielą nawet zwierzęta w całości, a w tym gastronomicznym śmietniku lądują nawet jeszcze żywe ryby. Jak pisze poradnikzdrowie.pl, kilogram papieru jest droższy niż kilogram parówek.

Bosacka nieco przeszarżowała, strasząc, że w parówkach lądują dzioby i pazury. W materiale Money.pl, dyrektor ds. produkcji Konspol-Bis Włodzimierz Mazurek zapewniał, że łapy i dzioby są utylizowane na etapie uboju. co prawda, uzyskując MOM w separatorze twardym do maszyny wrzuca się korpusy w całości, ale wspomnianych elementów również w nim nie znajdziemy.

Dietetyk z Centrum Zdrowego Żywienia Ekostyl w Białymstoku Tomasz Remus w rozmowie z „Faktem” zwrócił uwagę, że parówki w większości to produkt tłusty, niskogatunkowy, który zawiera resztki mięsa, korpusy, kości karku. Im tańsze parówki, tym gorsza jest ich jakość. Jego zdaniem dzieci nie powinny jeść parówek, ponieważ zawierają fosforany i cytryniany hamujące przyswajanie wapnia. Konserwanty natomiast powodują wiele alergii. Co więcej, ultraprzetworzone produkty mięsne, takie jak parówki, mają działanie kwasotwórcze i sprzyjają rozwojowi niekorzystnej mikroflory jelit.

Jak się produkuje parówki? [WIDEO]
Katarzyna Bosak w TVN Style – parówki i ich skład
https://www.youtube.com/watch?v=YjRbyzpWx38

Źródło zdjęcia:

  • Parówki na początku produkcji to mięsna pasta mieszana z wodą: YouTube/KlingonSpider
  • Parówki – skład i produkcja: YouTube/KlingonSpider