Królowa Elżbieta II i jej ulubione jedzenie. Dieta królowej to sposób na długowieczność?

Królowa Elżbieta II od kuchni. Kucharz ujawnił co lubiła jeść

Chociaż królowa Elżbieta II kojarzy się z nadworną etykietą, ogromnym majątkiem i wysublimowaną kuchnią, to jej jadłospis od lat był dość prosty. Kucharz Darren McGrady ujawnił jaka była dieta królowej, co jadła codziennie i jakiego jedzenia nie znosiła. Czy dieta Elżbiety II to sposób na długowieczność?

Co jadła królowa Elżbieta II? Jej dieta i nawyki żywieniowe mogą zaskoczyć. W każdej chwili miała do dyspozycji dwudziestu kucharzy, ale jadła skromnie, zdrowo i miała przyziemne przyzwyczajenia. Darren McGrady gotował dla królowej 15 lat w pałacu Buckingham, a swoje wspomnienia opisał w książce „Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen” („Jadać po królewsku: Przepisy i wspomnienia z pałacowej kuchni”). Potwierdził słowa osób związanych z rodziną królewską, że królowa Elżbieta II była bardzo zdyscyplinowana jeśli chodzi o dietę.

Śniadanie królowej Elżbiety II. Zdrowe jedzenie na początek dnia?

Królowa Elżbieta II zawsze zaczynała dzień od herbaty earl grey z mlekiem bez cukru. Jadła ciastka, a konkretnie herbatniki, najchętniej- Chocolate Bath Olivers. Lubiła najbardziej biskwity oblane czekoladą. Czasem sięgała po tosty z marmoladą. Po takim posiłku monarchini brała kąpiel, a następnie jadła płatki śniadaniowe (najchętniej niskokaloryczne marki Kellogg’S o nazwie Special K) z zimnym mlekiem. Dietetycy tego nawyku akurat nie pochwalają, bo jak zwraca uwagę Abczdrowie, słodzone płatki i słodkie bułeczki podnosza poziom glukozy we krwi, a sycą krótko.

Czasem królowa wybierała na śniadanie jajecznicę z wędzonym łososiem oraz startymi truflami na wierzchu.

Były kamerdyner księżnej Diany, Paul Burrell, ujawnił natomiast, że uwielbia ona kanapki na chlebie spichrzowym z serem i pomidorami oraz kanapki z ogórkiem na białym pieczywie – pisze Plejada.pl.

Jak ujawnił McGrady, królowa jadła chleb bez skórki i kromki przekrojone na pół. Dżem do kanapek był robiony z truskawek zebranych w jej zamku w Szkocji. Masło na talerzu lubiła mieć pokrojone na małe kawałki przypominające monety.

Lunch królowej Elżbieta II

McGrady zdradził, że królowa lubiła lunche wysokobiałkowe i zarazem niskowęglowodanowe. Na jej talerzu często gościły ryby takie jak sola lub łosoś, najlepiej ze szpinakiem i cukinią. Królowa Elżbieta II lubiła też sałatki z grilolowanym kurczakiem.  Monarchini w porze obiadowej nie stroniła od przekąsek, jadła np. chleb tostowy z zielonym ogórkiem i kremowym serem, czasem z dżemem i masłem.

Obiad królowej Elżbiety II często nie miał dodatku skrobiowego. Królowa Elżbieta najczęściej jadła gotowane i grillowane ryby z sałatką.

Królewski obiad zdecydowanie rekompensuje śniadaniowe niedostatki. Ryby to źródło łatwo przyswajalnego białka, ale też nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3. Mają one działanie przeciwzapalne, korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Gwarantują sprawnie funkcjonujący mózg i zdrowe serce – pisze portal abczdrowie.pl

TEGO królowa Elżbieta nie lubiła jeść!

McGrady ujawnił też czego nie lubiła jeść królowa. W jej menu często gościła ciemna czekolada, ale nie znosiła czekolady białej i mlecznej. Nie jadła czosnku i niedosmażonego mięsa. Jeśli już decydowała się na wołowinę, to tylko well done. Nigdy nie zamawiała fast foodów.

Nie przepadała za cebulą. Gdy kucharze przynosili jej maślane bułeczki, dawała je swoim psom.

Jeśli chodzi o owoce to uwielbiała truskawki, maliny i inne owoce jagodowe. Szczególnie lubiła truskawki z ogrodów zamku Balmoral czy brzoskwinie z zamku Windsor. Nie jadła jednak nigdy owoców poza sezonem.

Kulinarne grzechy królowej Elżbiety

Królowa Elżbieta też była człowiekiem i lubiła zgrzeszyć. W święta jadła pudding z dużą ilością alkoholu. Jej ulubiony przepis to pudding, w którym były rodzynki, skórka pomarańczowa, porzeczki, piwo, ciemny rum i brandy. Krążą plotki, że królowa przed snem lubiła raczyć się kieliszkiem szampana, co pod koniec życia odradzali jej lekarze.

Są jednak dni, kiedy nawet Elżbieta II robi sobie prawdziwą ucztę. Wybiera wtedy mięso, takie jak dziczyzna lub wołowina, a zdarza się, że na jej stole znajdzie się bażant. Zazwyczaj zjada je w formie steka po irlandzku podawanego ze śmietaną, whisky i sosem grzybowym. Jak podaje „The Independent” królowa jest także zwolenniczką tradycji, więc od czasu do czasu spożywa niedzielną pieczeń – pisze Plejada.

Jak ważna jest dobra dieta? Królowa zmarła w wieku 96-lat i do ostatnich swoich dni wydawała się być w świetnej formie. dla porównania, warto poznać dietą Kim Dzong Una i poczytać infiormacje o jego pogarszającym się stanie zdrowia.

Źródło zdjęcia:

  • Kawa rozpuszczalna – czy jest szkodliwa i rakotwórcza? Jak się ją robi? Informacje i mity o kawie rozpuszczalneja i rakotwórcza? Jak się ją robii? Informacje i mity o kawie rozpuszczalnej: jan mesaros from Pixabay
  • Chipsy to wyjątkowo niezdrowa przekąska ze względu na skład. Mają też zły wpływ na zdrowie psychiczne: Thomas from Pixabay
  • Muzyka łagodzi obyczaje… a także głód i stres? Ustalono, które zespoły i wokaliści najlepiej redukują zajadanie stresu.: Image by Jörn from Pixabay
  • Pomidory to nie dla każdego zdrowe warzywa. Kto nie powinien jeść pomidorów i jakie są przeciwskania? Informacje i przeciwskazania: LoggaWiggler from Pixabay
  • rólowa Elżbieta II i jej ulubione jedzenie. Dieta królowej to sposób na długowieczność?: WikiImages from Pixabay