Mole spożywcze - jak się ich pozbyć? Skuteczne domowe sposoby

Mole spożywcze – jak się ich pozbyć? Domowe sposoby na mole

Mole spożywcze w kuchni to prawdziwa plaga. Są jednak skuteczne sposoby na zwalczanie moli spożywczych. Co zrobić, gdy zobaczycie ćmy w kuchni, a w jedzeniu znajdziecie cienkie pajęczyny lub kokony? Suche jedzenie jest rozdrobione na wiórki, a opakowanie przegryzione lub są w nim małe larwy? Czeka was walka z molami kuchennymi! Co na mole spożywcze i jakie stosować środki?

Mole spożywcze (m.in mklik mączny i omacnica spichrzanka) to robaki w domu, przypominające ćmy. Bywają szczególnie uciążliwe i budzą obrzydzenie. Ich pokarmem są suche produkty spożywcze jak np. mąka, orzechy, kasze, cukier i ziarna. Nie zdziwcie się, gdy znajdziecie larwy i jaja moli spożywczych w makaronie lub ryżu. Co gorsza, mole spożywcze rozmnażają się bardzo szybko, a samica mola spożywczego jednorazowo składa nawet 170 jaj.

Skąd się biorą mole spożywcze w kuchni?

Te insekty są wyjątkowo żarłoczne. Potrafią przegryźć folię, by dostać się do jedzenia. Jeśli znajdziecie w opakowaniu posklejane grudki mąki lub ryżu, to znak, że w domu są mole spożywcze.

Skąd się biorą mole kuchenne ?

zęsto przynosimy je razem z zakupami, w którym są ich jaja. Często dostają się do produktów spożywczych już na etapie produkcji. Wlatują również do domu przez otwarte okno i mogą przywędrować od sąsiadów.

Larwy wylęgają się po ośmiu dniach. Początkowo mają postać gąsienicy. Mkliki spożywcze mają brązowy kolor, a omacnice spichrzanki mają jedynie brązowe głowy i białe tułowia. O obecności moli spożywczych informuje obecność cienkiej pajęczyny pojawiającej się wewnątrz wymienionych produktów sypkich. Posklejane grudki np. mąki czy ryżu są pożywieniem dla larw moli – wyjaśnia medonet.pl.

Mole kuchenne – jak pozbyć się moli i czym je odstraszyć?

Zwalczanie moli kuchennych nie jest łatwe, ale są na to skuteczne sposoby. Przede wszystkim trzeba wyrzucić wszystkie skażone produkty. Konieczne jest dokładne umycie kuchni, szczególnie szafek z jedzeniem, w ich rogach i załamaniach. Do wybicia moli często wystarczy ciepła woda z mydłem. Mole spożywcze nie lubią wysokiej temperatury, więc suszenie szafek suszarką do włosów lub myjką parową da im popalić. Pomogą również liść laurowy i cytrusy, skórka pomarańczowa lub skórka cytrynowa.

Mole spożywcze nie lubią octu. Nie przypadną im do gustu również olejek lawendowy, olejek goździkowy i eukaliptusowy. Warto wyłożyć szafki gazetami, bo mole nie lubią zapachu farby drukarskiej.

Zwalczanie moli kuchennych nie jest łatwe, ale są na to skuteczne sposoby. Przede wszystkim trzeba wyrzucić wszystkie skażone produkty. Konieczne jest dokładne umycie kuchni, szczególnie szafek z jedzeniem, w ich rogach i załamaniach. Do wybicia moli często wystarczy ciepła woda z mydłem. Mole spożywcze nie lubią wysokiej temperatury, więc suszenie szafek suszarką do włosów lub myjką parową da im popalić. Pomogą również liść laurowy i cytrusy, skórka pomarańczowa lub skórka cytrynowa.

Mole spożywcze nie lubią octu. Nie przypadną im do gustu również olejek lawendowy, olejek goździkowy i eukaliptusowy. Warto wyłożyć szafki gazetami, bo mole nie lubią zapachu farby drukarskiej.

Odpowiedzią na pytanie, czym zwalczyć mole spożywcze, jest m.in. zapach goździka, wanilii, rozmarynu, tymianku. Aromat tych ziół działa odstraszająco także na mole ubraniowe. Każdy, kto ma w kuchni mole spożywcze i nie wie, jak je zwalczyć, może też przygotować domowy spray czyszczący. Sekretem jego działania jest skład. Uzyskuje się go ze szklanki wody, szklanki octu i 15 kropli olejku lawendowego. Skutecznym orężem przeciwko molom jest też roztwór z gorącej wody i octu (w proporcji 1:1), który należy wstawić na kilka minut do szafki. Pozwala on usunąć wroga z każdego zakamarka. Odpowiedzią na pytanie, czym zwalczyć mole spożywcze, jest też napar goździkowy, który tak samo jak octowy musi pozostać w szafce aż do wystygnięcia. – pisze Dzień Dobry TVN.

Skuteczne mogą okazać się pułapki na mole kuchenne i feromonowe pułapki na mole. Te likwidują jednak dorosłe osobniki. Jeśli nie zostaną zlikwidowane całkowicie larwy moli spożywczych, wkrótce plaga moli zacznie się od nowa. Leroy Merlin ostrzega, że cykl życia pojedynczego osobnika wynosi dwa tygodnie. Jednak w tym czasie samica może złożyć 100, a nawet 200 jaj, z których po kilkunastu dniach „wykluwają się” nowe szkodniki.

Nie zaleca się stosowania w kuchni lub spiżarni silnych środków owadobójczych ze względu na obecność jedzenia.

Lawenda na mole kuchenne?

Niektórzy zalecają, by na mole spożywcze stosować torebki z suszoną lawendą. Odstraszają jednak mole ubraniowe, a dla tych kuchennych są świetną pożywką. Polecane jest za to mydło lawendowe do czyszczenia szafek w kuchni i spiżarni.

Po wybiciu moli w kuchni, warto nie wkładać niczego do wcześniej zainfekowanych szafek nawet przez kilka tygodni. Wszystkie suche i sypkie produkty powinny być trzymane w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Po dokładnym umyciu mebli kuchennych warto trzymać w nich środki odstraszające mole spożywcze.

Wieczorami często urządzają tzw. loty godowe w trakcie których łączą się w pary i kopulują. Krótko potem samica składa jaja najczęściej na produktach zbożowych i innej suchej żywności. Podobnie jak w przypadku mola ubraniowego największe szkody wyrządzają larwy. Możemy natknąć się na nie w produktach sypkich i suchych takich jak ryż, mąka, makarony, mleko w proszku, orzechy, suszone owoce i wielu innych – pisze portal Odstraszanie.pl.

Źródło zdjęcia:

Protesty w Rosji. Zatrzymania, represje i terror... Putin wypowiedział wojnę Rosjanom Previous post Protesty w Rosji. Zatrzymania, pobicia i koniec Putina? [WIDEO]
Jaki majątek ma Mark Zuckerberg? Facebook/Meta ciągnie go na dno? Next post Mark Zuckerberg traci majątek. „200 mln dziennie”