Dieta, jedzenie jajek i cukrzyca typu 2 - jaki wpływ mają jajka na zdrowie?

Cukrzyca typu 2 i nowe badania. “Jedzenie jajek zwiększa ryzyko choroby o 60%”

Czy jajka są zdrowe i jak wpływają na poziom cholesterolu? Czy można jeść je codziennie? Ta dyskusja trwa od lat. Tymczasem naukowcy zwracają uwagę, że jedzenie jajek w dużych ilościach to możliwa cukrzyca typu 2. Jajka spożywane w dużych ilościach zwiększają znacznie ryzyko zachorowania.

Jedzenie jajek jednak niebezpieczne dla zdrowia? Australijska grupa badaczy ostrzega, że jajka podnoszą poziom cukru we krwi, a cukrzyca typu 2 staje się przez nie realnym zagrożeniem. Regularne jednego jajka dziennie zwiększa ryzyko zachorowania nawet o 60%.

Jedzenie jajek i cukrzyca – dieta i nowe badania

Naukowcy wyciągnęli takie wnioski po przebadaniu 8545 dorosłych Chińczyków. Twierdzą, że częste spożywanie jaj to znacząco wyższy poziom cukru we krwi. Ostrzegają, że groźne dla zdrowia są szczególnie jajka w koszulkach, jajka gotowane w skorupce i jaja smażone.

Eksperci z University of South Australia, China Medical University i Qatar University podkreślają, że ich badanie w kontekście cukrzycy typu 2 dotyczy długoterminowego spożywania jajek. Jako osoby do badania wybrano Chińczyków, ponieważ przeszli oni z tradycyjnej diety składającej się ze zbóż i warzyw na dietę przetworzoną, w której dużo jest mięsa i jaj.  Badanie przeprowadzono w latach 2009-2019 w ramach China Health and Nutrition Survey.

Dieta jest znanym i modyfikowalnym czynnikiem, który przyczynia się do zachorowania na cukrzycę typu 2, dlatego zrozumienie szeregu czynników dietetycznych, które mogą wpływać na rosnącą częstość występowania tej choroby, jest istotne – mówi autor badania, dr Ming Li z University of South Australia. (zdrowie.radiozet.pl)

Ryzyko zachorowania na cukrzycę i jajka w diecie

Badani Chińczycy byli pytani o nawyki związane z jedzeniem. Podatność na cukrzycę rozpoznawano na podstawie badania poziomu cukru we krwi na czczo. Okazało się, że długoterminowe jedzenie jajek (ponad 38 gramów dziennie) zwiększyło ryzyko zachorowania na cukrzycę o 25%. Osoby, które dziennie jadły więcej już 50 gramów, zwiększyły u siebie o 60% większe ryzyko zachorowania. Cukrzyca z powodu jedzenia jajek bardziej zagraża kobietom.

Cukrzycy robią sobie jaja?

Dr Li twierdzi, że to nie koniec pracy jej zespołu badawczego. Teraz trzeba przeprowadzić kolejne badania, by sporządzić wytyczne dla opinii publicznej, dotyczące zapadalności na cukrzycę z powodu spożycia jajek i ich nadmiaru w diecie. Jednocześnie wiele źródeł, takich jak np. American Diabetes Association, wciąż podaje, że jajka to dobre jedzenie dla cukrzyków i nie podnoszą poziomu cukru we krwi, chociaż problemem może być cholesterol

Cukrzyca jest jedną z najpoważniejszych chorób współczesnego świata. Jak podaje BCFocus, leczenie cukrzycy rocznie pochłania na świecie ponad 760 miliardów dolarów. To 10% wszystkich globalnych wydatków na ochronę zdrowia.

Źródło zdjęcia: