Kawa 3w1 instant - skład i wpływ na zdrowie

Kawa 3w1 i jej skład. Jest szkodliwa dla zdrowia?

Kawa 3w1 ma szkodliwy wpływ na zdrowie. Warto poznać najważniejsze informacje jaki skład naprawdę mają kawy instant w saszetkach i jakie mogą powodować choroby.

Kawa 3w1 instant to szybki sposób na kawę, np. na biwaku, wakacjach albo w podróży. Jaki jednak naprawdę ma wpływ na zdrowie i co skrywa jej skład? W tych mieszankach najmniej jest kawy (na kilkanaście gramów proszku przypadają niecałe dwa ziarenka kawy), ale poza nią znajdziemy w kawach instant głównie takie „pyszności” jak emulgatory, tłuszcz palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy i bezwartościowy cukier. Co istotne – rozpuszczalna kawa instant NIE POBUDZA!

Kawa 3w1 – skład i wpływ na zdrowie

Tak jak kawa rozpuszczalna, kawa 3w1 w saszetkach jest gorsza od klasycznej kawy w ziarnach. Przede wszystkim, do jej produkcji wykorzystuje się ziarna gorszej jakości. Sama kawa rozpuszczalna stała się popularna w trakcie II wojny światowej wśród amerykańskich żołnierzy. Każdy miał paczuszkę z kawą rozpuszczalną dołączoną do codziennej racji żywnościowej. Producenci kawy rozpuszczalnej stwierdzili jednak, że konsumentom kawy jeszcze bardziej można ułatwić życie. Wpadli na pomysł, by w saszetce z kawą znajdywały się też cukier i mleko.

 W Mokate 3w1 na 18 g proszku tylko ok. 1,5 g stanowi kawa. Podobnie w popularnej Nescafe 3w1, na 18 g przypadają niecałe 2 g kawy. Natomiast w saszetce Mokate z kawą 2w1 na 14 g jest ok. 1,7 g kawy – pisze Fakt.

Jaki jest skład kawy instant 3w1? Jak podaje Coffee Desk, skład przykładowej kawy instant to „cukier, syrop glukozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz z ziaren palmowych, kawa rozpuszczalna 10,1%, regulatory kwasowości (E331, E340, E452), białka mleka, sól, emulgatory (E471, E472e), aromaty”. Zwraca uwagę, że w tej mieszance jest bardzo mało kawy, a dominują za to substancje słodzące.

Jaki kawa 3w1 ma wpływ na zdrowie? Jest to produkt mocno przetwarzany, obniżający przyswajalność żelaza. Ma znacznie niższe właściwości pobudzające w porównaniu do kawy świeżo palonej.

Kawa 3w1 nie pobudzi – już sama kawa rozpuszczalna ma mniej kofeiny niż świeżo palona, więc co można powiedzieć o napoju, który ma jej w składzie 10%? Tutaj warto wspomnieć, że nawet producenci zdają sobie sprawę z tego, jak niewiele wspólnego z kawą ma ich produkt – na opakowaniach kawy rozpuszczalnej umieszczają napis: „napój kawowy” – zwraca uwagę Coffee Desk

Cukier i tłuszcz w kawie instant

Kawa 3w1 ma w składzie szkodliwy syrop glukozowy, będący mieszaniną glukozy (ok. 80%) oraz wielocukrów niskocząsteczkowych (ok. 20%). Powoduje bardzo szybki wzrost poziomu cukru w organizmie. Takiej kawy nie powinny pić osoby chore na cukrzycę.

W kawach instant często znajdziemy śmietankę w proszku, a jej składnikiem jest tłuszcz palmowy czyli utwardzony tłuszcz w najbardziej szkodliwej postaci. W wyniku jego produkcji następuje uwodornienie węgla, przez co powstają kwasy tłuszczowe w konfiguracji trans, które mają udowodnione negatywne działanie na zdrowie. Zwiększają znacząco ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Podnoszą także poziom złego cholesterolu LDL i obniżają poziom dobrego cholesterolu HDL, zwiększając ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Jeśli skład kawy 3w1 zawiera E331, E471 i E472, to spokojnie. Są uważane za bezpieczne dla zdrowia. Jednak E340 to już zła wiadomość. Fosforany potosu mogą w nadmiarze zaszkodzić.

U wielu osób może dojść do dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunka, mdłości, a nawet wymioty). Nic dziwnego, bo nasz organizm nie jest przyzwyczajony do trawienia regulatorów, wzmacniaczy i utwardzaczy – ostrzega Zdrowie Radio ZET.

Źródło zdjęcia: