Kawa rozpuszczalna - czy jest szkodliwa i rakotwórcza? Jak się ją robi? Informacje i mity o kawie rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna – wpływ na zdrowie. Jak powstaje? Powoduje raka?

Kawa rozpuszczalna – jaki ma wpływ na zdrowie? Ile zawiera kofeiny? Czy jest rakotwórcza i zawiera akrylamid? Oto najważniejsze informacje o właściwościach kawy rozpuszczalnej. Czas odkłamać kilka mitów. Czy ten odwodniony ekstrakt z kawy naprawdę jest szkodliwy i czym się różni od kawy ziarnistej?

Espresso do śniadania? Cappucino w kawiarni? Szybkie macchiato w pracy? Kawa jest zdrowa, ale należy wiedzieć z którymi produktami jej nie łączyć, by nie zaszkodziła. A kawa rozpuszczalna? Mówią, że ma zły wpływ na zdrowie, powoduje raka i zawiera rakotwórczy akrylamid – czy to prawda? Nie do końca.

Jak produkuje się kawę rozpuszczalną? Liofilizacja, suszenie rozpyłowe i aglomeryzacja

Jak powstaje kawa rozpuszczalna? Palone ziarna poddaje się bardzo dokładnemu zmieleniu, a następnie stosuje się takie metody jak liofilizacja, suszenie rozpyłowe i aglomeryzacja. Każdy z nich wykorzystuje zmielone ziarna kawy i polega na przygotowaniu zagęszczonego kawowego ekstraktu. Jest on następnie suszony, by stworzyć finalny produkt, który trafia do naszej kuchni.

Warto dodać, że warunkach przemysłowych ekstrakt kawy przed suszeniem jest zazwyczaj dodatkowo zagęszczany oraz klarowany. W kawie rozpuszczalnej nie znajdziemy jednak żadnych ukrytych dodatków. Polskie prawo dot. etykietowania produktów określa, że produkt nazwany ”kawą rozpuszczalną” musi być czystą kawą.

Liofilizacja to suszenie ziaren nawy w niskiej temperaturze (poniżej 0 oC) i przy obniżonym ciśnieniu. Woda w ekstrakcie kawowym zostaje zamrożona, lód podlega sublimacji i od razu przechodzi w parę wodną. Uważa się, że tak powstaje kawa rozpuszczalna lepszej jakości. Co ważne, właściwości chemiczne kawy nie ulegają drastycznym zmianom w czasie produkcji kawy rozpuszczalnej.

Kawa rozpuszczalna może okazać się jednak gorsza od tej tradycyjnej, ponieważ do jej produkcji używa się gorszych ziaren. Nie zawsze na zmielenie producenci wybierają te dojrzalsze i najlepiej wyselekcjonowane. Niejednokrotnie na kawę rozpuszczalna przeznacza się uszkodzone, a nawet nadgniłe ziarna.

Suszenie rozpyłowe polega na rozpyleniu (kto by się spodziewał?) ekstraktu kawy w strumieniu gorącego powietrza (200 – 300 oC), pod ciśnieniem. Kawa uzyskana w ten sposób ma postać proszku. Aglomeryzowana kawa powstaje podobnie jak kawa suszona rozpyłowo, ale ma postać granulek. Jest to prawdopodobnie najczęściej spotykana forma kawy rozpuszczalnej. – wyjaśnia dietetyk Damian Parol.

Akrylamid w kawie rozpuszczalnej?

Akrylamid jest neurotoksyczny i rakotwórczy, a zawierają go głównie smażone potrawy lub chipsy. Powstaje w wyniku obróbki termicznej, a więc zawiera go także kawa. Ta ziarnista zawiera go najmniej, a kawa rozpuszczalna dwa razy więcej! Największe stężenie akryloamidu stwierdzono w substytutach kawy i kawie zbożowej.

Światowa Agencja Badań nad Rakiem twierdzi jednak, że dawka akrylamidu w kawie jest zbyt mała, by zwiększyć ryzyko raka. Dodatkowo, kawa ma właściwości przeciwnowotworowe. Kawosze mają o około 18% mniejsze ryzyko nowotworów. Co więcej, Coffee Desk zwraca uwagę, że poziom antyutleniaczy w kawie rozpuszczalnej jest wyższy niż w kawie tradycyjnej. Potwierdziły to badania opublikowane w „Food Chemistry” w 2012 roku. Działanie antyoksydacyjne kawy rozpuszczalnej maleje jednak po dodaniu do niej mleka.

Kalorie w kawie rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna jest kaloryczna? To mit! Zarówno kawa rozpuszczalna, jak i świeżo palona, mają znikomą ilość kalorii. Dwustumililitrowa filiżanka tego napoju to ok. 2-4 kilokalorie. Kawa rozpuszczalna to jednocześnie bardzo mało wartości odżywczych. Filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera m.in. 0,048 g wapnia, 0,1 g białka, 0 gramów błonnika i 0 węglowodanów. Kawa rozpuszczalna zawiera także mniej kofeiny niż naturalna.

Zdrowotną pułapką są też wszelkie kawy rozpuszczalne typu „3w1”, w których ilość dodatków przekracza zawartość samej kawy (zawierają nawet 50% cukru, zabielaczy, barwników, tłuszczy trans, stabilizatorów i emulgatorów) – ostrzega Coffee Desk.

Kawa rozpuszczalna – kto nie powinien pić?

Picia kawy rozpuszczalnej nie zaleca się u osób leczących wrzody żołądka, kamicę nerkową oraz cierpiących na choroby trzustki i przewlekłe problemy z jelitami. Jeśli bardzo zależy wam na zdrowotnych właściwościach kawy, źródła zalecają np. pice kawy, która nie zawiera kofeiny, ma korzystny wpływ na drogi żółciowe.

Ze względu na zawartość kofeiny przyspieszającej akcję serca osoby cierpiące na nadciśnienie powinny ograniczać spożycie kawy rozpuszczalnej oraz tej świeżo palonej – zwraca uwagę Medonet.pl.

Źródło zdjęcia:

Portal Dzieci Wojny ujawnia, że rosjanie uprowadzili ok. 8 tys. dzieci. Rosyjskie szacunki mówią o 600 000! Previous post Dzieci Wojny. Ujawnili ilu nieletnich Rosjanie porwali z Ukrainy
Robot Optimus od firmy Tesla. Elon Musk uspokaja, że to nie Terminator Next post Robot Optimus od Muska i Tesli. „Nie idziemy drogą Terminatora”