Rośnie liczba ludzi co roku umierających w Polsce na nowotwory. Co powoduje raka i zwiększa ryzyko zachorowania? W naszej diecie znajdują się liczne produkty i czynniki rakotwórcze. Oto czego warto unikać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania. Które jedzenie jest rakotwórcze?
Polska ma jeden z najwyższych wskaźników umieralności z powodu raka wśród krajów OECD. Jak wynika z raportu „Health at a Glance 2021”, w naszym kraju chorują średnio 267 osoby na 100 tys. mieszkańców. Co więcej, rak był drugą najczęstszą przyczyną zgonów w krajach OECD po chorobach układu krążenia. Stanowił aż 24 proc. wszystkich zgonów w 2019 roku. Co powoduje raka w diecie?
W wielu przypadkach zachorowanie to po prostu loteria i kwestia genów. Portal Zwrotnikraka.pl podkreśla, że nie ma jednej odpowiedzi na przyczynę raka, ponieważ istnieje wiele typów nowotworów. Można jednak zmniejszyć ryzyko zachorowania, wiedząc co powoduje raka i zmieniając swoje nawyki żywieniowe. Poradnik Zdrowie zwraca uwagę, że blisko 30% nowotworów wynika ze złej diety, a 40% nowotworów złośliwych to efekt złych nawyków żywieniowych.
W wielu przypadkach głównym czynnikiem powstawania nowotworu jest jednak uszkodzenie komórek. Choć wydaje się to dziwne – wszyscy nosimy w sobie raka. Nowotwór występuje wtedy, gdy komórki w naszym ciele zaczynają zachowywać się inaczej niż zwykle – rosną, mnożą się i niekontrolowanie rozprzestrzeniają się.Grupa komórek nagle przestaje współpracować z organizmem i rozpoczyna bunt – wyjaśnia portal Zwrotnikraka.pl
Co powoduje raka? Rakotwórcze produkty
Nie oszukujmy się, nie da się wyeliminować wszystkich czynników rakotwórczych ze swojego życia. Warto jednak widzieć co powoduje raka i gdzie znajdują się związki kancerogenne, powodujące zmiany nowotworowe i zwiększające ryzyko zachorowania. Są to przede wszystkim alkohol, sól, żywność wysokoprzetworzona i czerwone mięso. Na kancerogenność wpływa również sposób przygotowania i przechowywania posiłków. Przypuszcza się, że nawet do 60 proc. nowotworów związanych jest z dietą i trybem życia.
Rakotwórcza żywność zawiera groźne substancje takie jak m.in. pestycydy, antybiotyki, metale ciężkie, dioksyny, kantaksyny, bisfenol A i aflatoksyny. Osoby często spożywające żywność konserwowaną lub wędzoną (warzywa, produkty mięsne), ze względu na azotany i azotyny przekształcające się w organiźmie do nitroazotanów) narażone są na raka żołądka i raka jelita grubego.
Zdaniem uczonych dieta przyczyną co najmniej 30 proc. chorób nowotworowych. Na liście spożywczych winowajców znajdują się tłuszcze, zwłaszcza smażone i zjełczałe, sól kuchenna, alkohol, sacharyna, pewne składniki kawy, herbaty czarnej, grzybów jadalnych oraz piwa – pisze Poradnik Zdrowie.
Alkohol i rak
Lampa wina dziennie dla zdrowia? Nie da się określić tzw. „zdrowej i bezpiecznej dawki alkoholu”. Gdy trafia do organizmu, przekształcany jest w aldehyd octowy, czyli związek rakotwórczy. Picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki, przełyku, wątroby lub jelita grubego. Etanol zmienia metabolizm żeńskich hormonów płciowych estrogenow, a więc przesadzanie z alkoholem prowadzi do nowotworu piersi. Ryzyko zachorowania na raka okrężnicy zwiększa się o 25 proc. przy piciu 2 kieliszków wina dziennie lub 1/2 litra piwa w porównaniu do osób niepijących.
Alkohol zmniejsza skuteczność układu odpornościowego „do zwalczania zbuntowanych komórek”. Szczególnie zabójczy jest w połączeniu z otyłością i paleniem papierosów.
Rak przełyku
Rak żołądka
Rak gardła
Rak trzustki
Rak wątroby
Sól i cukier w diecie są rakotwórcze?
Sól powinna być spożywana z umiarem. Chlorek sodu powoduje mikrouszkodzenia błony śluzowej przełyku i żołądka, narażając na nowotwory. Podobnie działają gorące napoje.
Warto ograniczyć także mocno solone produkty spożywcze takie jak m.in. sos sojowy, chipsy, zupki w proszku, gotowe mieszanki przypraw, krakersy, mięso peklowane i słone wędliny.
Nie należy również przesadzać z cukrem. Udowodniono, że jest on paliwem pomagającym nowotworom w rozwoju. Nadmierne spożycie cukru osłabia układ odpornościowy, a do tego cukry dostarczają organizmowi szkodliwych drożdży jelitowych, toksycznych bakterii i grzybów. Groźny dla zdrowia jest m.in. syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.
Dużo cukru dostarcza organizmowi przetworzona biała mąka. Dodatkowo, powstały w wyniku obróbki chemicznej alloksan jest toksycznym składnikiem, który powoduje cukrzycę.
Sztuczne słodziki powodują większe zapotrzebowanie organizmu na „coś słodkiego”. W badaniach udowodniono, że spożywanie aspartamu wiąże się z migrenowymi bólami głowy. Może wpływać na nastrój i energię oraz zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów mózgu.
Czy mięso jest rakotwórcze?
Nadmiar mięsa w diecie może być zabójczy, ponieważ nadmiar białka zwierzęcego zwiększa stężenie insulinopodobnego czynnika wzrostu. Wpływa na szybkie podziały komórkowe. Najbardziej zaszkodzić mogą nam przetwory mięsne.
Szczególnie rakotwórcze jest mięso przypalone np. z grilla, ponieważ dym powstający w wyniku kontaktu wytopionego tłuszczu z rozgrzanym węglem jest szkodliwy. Osoby często spożywające potrawy grilowane przyswajają węglowodory aromatyczne przyczyniające się do raka żołądka. Niezalecane jest także spożywanie mięsa poddanego dojrzewaniu i fermentacji.
Liczna badania potwierdziły szkodliwość mięsa czerwonego, które zawiera m.in. żelazo hemowe. Naukowcy ostrzegają, że przyczyna się m.in. do raka piersi.
Tak. Potwierdzono, że zwiększa ryzyko nowotworów okrężnicy i odbytu, a wyniki sugerują też nowotwory trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy.
Niektóre źródła podają, że regularne spożywanie mięsa w ilości 100 g dziennie może nawet o 1/3 zwiększyć ryzyko raka jelita grubego, trzustki lub żołądka. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia ostrzega, że spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa każdego dnia zwiększa ryzyko raka okrężnicy o 18 proc. To odpowiednik około 4 plastrów boczku lub 1 parówki. Przetwory mięsne takie jak wędliny podwyższają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 36 proc. przy jedzeniu 100 g dziennie.
Baranina, wołowina, wieprzowina lub dziczyzna, czyli gatunki należące do mięsa czerwonego, zawierają żelazo hemowe odpowiedzialne za powstawanie zmian zapalnych w organizmie. Przy spożywaniu tych gatunków mięsa w komórkach wywoływany jest stres oksydacyjny – czynnik, któremu przypisuje się odpowiedzialność za rozwój nowotworu – wyjaśnia Medonet.pl.
Rakotwórcze fast foody i przetworzona żywność
Fast foody, słone przekąski i słodycze to wręcz proszenie się o nowotwór. Lubicie chipsy? Znajduje się w nich akrylamid, który jest też w papierosach. Wytwarza się również podczas smażenia, przypalania, grillowania i wędzenia. Przyczynia się do uszkodzenia DNA i powodować raka. Szkodliwy jest także popcorn z mikrofalówki, ponieważ procesie obróbki ziaren kukurydzy substancje chemiczne zawarte w opakowaniu ulegają rozkładowi. Tworzy się niebezpieczny związek o nazwie kwas perfluorooktanowy (PFOA). To czynnik rakotwórczy zagrażający wątrobie, osłabiający układ odpornościowy, negatywnie działający na tarczycę i rozregulowujący gospodarkę hormonalną. Udowodniono, że PFOA zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory wątroby, pęcherza, nerek i prostaty.
Spożywanie przypalonych posiłków lub przyrządzanie ich nad otwartym ogniem skutkuje wydzielaniem się policyklicznych, aromatycznych węglowodorów oraz heterocyklicznych, aromatycznych amin – wszystkie są związkami kancerogennymi dla komórek organizmu – podaje Medonet.pl
Słodkie napoje mają w składzie syrop kukurydziany, powodujący stany zapalne. Co gorsza, kupując napoje w puszkach, sopożywamy rakotwórczy związek – bisfenol A. Mają często w składzie sztuczne aromaty, barwniki i słodziki, które przyczyniają się do nowotworów.
Bisfenol A (BPA) zawierają także pomidory w puszce. Wydziela się w wniku kontaktu pomidorów z puszką, a szczególnie groźne są pomidory ze skórką. Jest bardzo chłonna i może zawierać opryski oraz pestycydy.
Mocno przetworzona żywność, którą poddano obróbkom przmysłowym i zawiera duże ilości soli oraz polepszacze smaku, mocno zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Często wystepują w niej zabójcze tłuszcze trans, generujące wolne rodniki, zwiększające ryzyko zachorowania na nowotwory.
Przetwory mięsne takie, jak boczek, kiełbasy, parówki, szynki i inne wędliny są modyfikowane w celu poprawy ich smaku oraz przedłużenia okres przydatności do spożycia. W tym celu głównymi metodami przetwarzania są wędzenie, peklowanie, dodawanie soli i konserwantów – ostrzega rmf24.pl.
Czy ryby są zdrowe?
Nie wszystkie ryby są zdrowe. To ważny składnik diety, jednak ryby hodowlane mogą nam zaszkodzić, gdy jemy je zbyt często. Są karmione antybiotykami, pestycydami i sztucznymi barwnikami (kantaksantyny). Mocno różowy kolor łososia to znak ostrzegawczy. Co więcej, ryby takie jak łosoń i tuńczyk, mają w sobie często dużo metali ciężkich.
Orzeszki ziemne i ziarna zbóż są kancerogenne?
Okazuje się, że nawet ziarna, pestki i orzechy mogą nam zaszkodzić. Jak wyjaśnia Medonet, podczas przechowywania są często atakowane przez grzyby (na przykład przez Aspergillus flavus). Są zdolne do wytwarzania rakotwórczych związków – aflatoksyn zwiększających ryzyko raka wątroby, jelita grubego lub nerek.
Warzywa i owoce – co powoduje raka?
Warzywa i owoce są zdrowe, a wiele z nich chroni organizm przed nowotworami. Jednak ich pochodzenie i sposób uprawiania mogą sprawić, że skutek będzie odwrotny. Żywność produkowana na terenach zanieczyszczonych ekologicznie może zawierać nitrozoaminy (gromadzą się w warzywach), które przyczyniają się do rozwoju raka układu pokarmowego i moczowego. Użycie pestycydów również zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
Warzywa i owoce zbierane w okolicach dróg są przesąknięte metalami ciężkimi (np. kadmem, ołowiem, cezem), więc mogą prowokować nowotwory układu moczowo-płciowego. Kluczowe jest mycie produktów przed zjedzeniem i obranie ich ze skórki.
Równie niebezpieczny jest benzopiren (wywołuje raka żołądka i jelita), który powstaje podczas grillowania oraz wędzenia, a także z przypalonego i wielokrotnie używanego tłuszczu – zwraca uwagę Poradnik Zdrowie.
Należy jeść wyłącznie świeże warzywa i owoce. Dla przykładu, spleśniałe orzechy zawierają aflatoksynę, która może być powodem raka żołądka i wątroby. Unikać należy żywności zmodyfikowanej genetycznie (produkty GMO).
Jak się robi paluszki krabowe? Skład, surimi i WIDEO z fabryki
Słodkie napoje to śmierć w płynie? Oto jakie choroby powodują
Awokado i wpływ na zdrowie. Cholesterol, odchudzanie i przeciwskazania
Szkodliwe sushi: choroby, zatrucie, pasożyty, bakterie
Kawa 3w1 i jej skład. Jest szkodliwa dla zdrowia?
Kawa rozpuszczalna – wpływ na zdrowie. Jak powstaje? Powoduje raka?
Chipsy niszczą zdrowie psychiczne! Nowe badania
Jaka muzyka łagodzi zajadanie stresu? Wyniki badań
Źródło zdjęcia:
- Słodkie napoje gazowane. Jaki mają wpływ na zdrowie i jak bardzo są szkodliwe?: Emilian Robert Vicol from Pixabay
- Awokado – wpływ na zdrowie i odchudzanie. Jakie są przeciwskazania?: Geraldine Dukes from Pixabay
- Sushi i wpływ na zdrowie – czy jest szkodliwe? Jakie powoduje choroby?: Kevin Petit from Pixabay
- Kawa 3w1 instant – skład i wpływ na zdrowie: Q Man from Pixabay
- Kawa rozpuszczalna – czy jest szkodliwa i rakotwórcza? Jak się ją robi? Informacje i mity o kawie rozpuszczalneja i rakotwórcza? Jak się ją robii? Informacje i mity o kawie rozpuszczalnej: jan mesaros from Pixabay
- Chipsy to wyjątkowo niezdrowa przekąska ze względu na skład. Mają też zły wpływ na zdrowie psychiczne: Thomas from Pixabay
- Muzyka łagodzi obyczaje… a także głód i stres? Ustalono, które zespoły i wokaliści najlepiej redukują zajadanie stresu.: Image by Jörn from Pixabay
- Co powoduje raka w diecie i jakie są czynniki rakotwórcze? Oto najbardziej szkodliwe jedzenie: Ray Shrewsberry • Likes 💙 Donations-Appreciated from Pixabay